29.08.2013

Focaccia z ziołami

Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • ok. 190 ml ciepłej wody
W dużej misce wymieszaj mąkę z drożdżami, przyprawami, solą i cukrem. Dodaj oliwę z oliwek i rozpocznij zagniatanie, powoli dolewając ciepłą wodę, aż ciasto uzyska elastyczną konsystencję.
Jeśli jest zbyt klejące, podsyp odrobiną mąki. Jeśli jest zbyt twarde dolej troszkę wody.
Wyrabiaj jeszcze ok. 5-10 minut.
Miskę wyłóż folią do żywności, posyp mąką i umieść w niej ciasto. Przykryj kolejną warstwą folii do żywności i daj ciastu wyrosnąć przez ok. 2 godziny.
Po upływie tego czasu, umieść ciasto w nieprzywierającej, kwadratowej formie. Rozwałkuj w środku, tak, aby ciasto wypełniało całą formę. Przykryj formę folią do żywności i odstaw na dodatkową godzinę.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
W wyrośniętym cieście porób palcem charakterystyczne dziurki co kilka centymetrów.
Piecz przez około 40 minut, aż focaccia zrobi się brązowa.
Przepis na blaszkę 33x24 cm, choć mogłaby być troszkę mniejsza. Ciasto byłoby grubsze.
Jak na chleb to ten jest błyskawiczny :-)

Przepis z bloga Smakowity chleb.

Brak komentarzy: