22.08.2013

Zupa migdałowa

Składniki:
  • 120 g migdałów
  • 50 g drobnych rodzynek
  • 500 ml wody 
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ryż ugotowany na sypko
Płatki migdałowe zmiksuj w blenderze na drobno z odrobiną wody. W garnku zagotuj resztę wody, dodaj migdały, sól i cukier. Zagotuj i wrzuć rodzynki. Po jakiś 5 minutach gotowania zaczyna się uwalniać smak migdałów. Gotuj jeszcze kolejne 5 minut. Przed podaniem lekko przestudź. Na talerze wyłóż ryż i zalej letnią zupą. Można posypać cynamonem i brązowym cukrem.

2 komentarze:

Kasia pisze...

Nigdy czegoś podobnego nie jadłam.:)

Gabi pisze...

Polecam, naprawdę warto spróbować, jeśli ma się ochotę na coś szybkiego i słodkiego.