sos:
- 200 g kurek
- 1 łyżka mąki
- 50 ml białego wina
- 1 cebula
- 100 ml kremówki
- sól
- pieprz
tłuczone ziemniaki:
- 4 duże ziemniaki
- 3 ząbki czosnek
- natka pietruszki ilość wg uznania
- 3 łyżki oliwy
- sól
ryba:
- 2 filety z soli
- sól
- pieprz
- oliwa
W tym czasie umyj rybę, osusz i natrzyj sola i pieprzem. Odstaw do lodówki na 15 minut.
Moje kurki były naprawdę bardzo brudne, więc troszkę poszperałam i znalazłam tutaj taką metodę mycia - do miski wsypać łyżkę soli, wrzucić grzyby, zalać wrzątkiem, wymieszać i po 5 minutach zebrać grzyby łyżką cedzakową i odsączyć. W razie konieczności powtórzyć. Ja płukałam je dwukrotnie. Rzeczywiście były czyste. Nie wiem czy to taka super metoda, ale może faktycznie lepsza niż mycie w zlewie...
Po podeschnięciu grzybków na papierowym ręczniku i usunięciu reszty listków i igieł:-) zabrałam się za przygotowanie sosu.
Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulkę. Wtedy wrzuć kurki na jakieś 3 minuty. Wsyp mąkę i wymieszaj żeby wszystko dokładnie powlekła. Wlej wino i kiedy sos lekko się zredukuje, dodaj śmietanę. Dopraw solą i pieprzem.
Odcedź ziemniaki, wrzuć do nich zmiażdżony czosnek. Dodaj oliwę i posiekaną pietruszkę. Rozgnieć to wszystko ale niedokładnie - tak, żeby zostały większe kawałki.
Na rozgrzanej oliwie usmaż rybę.
Podaj wszystko razem z białym winem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz