21.09.2013

Chleb słonecznikowy na zakwasie


Składniki:
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 400 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 250 ml letniej wody
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
    Słonecznik wymieszaj z mąką. Dodaj zakwas, sól i cukier. Zacznij wyrabiać ciasto wlewając wodę o temperaturze pokojowej. Gdy składniki się połączą włóż ciasto do obsypanej mąką miski, przykryj i zostaw w ciepłym miejscu na minimum 2 godziny.
    Kiedy ciasto wyrośnie uformuj podłużny bochenek. Połóż go na blasze wyłożonej pergaminem, przykryj i zostaw jeszcze na 2 godziny.
    Chleb piecz 30 minut w 220 stopniach, po czym zmniejsz temperaturę i piecz w 200 stopniach jeszcze 15 minut.
    Po wyciągnięciu z pieca ostudź na kratce.
    Przepis znaleziony tutaj.

      Brak komentarzy: