Składniki:
Ciasto
- 160 g mąki
- 80 g masła
- 80 g sera roquefort
- 3 pory
- 3 łyżki masła
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 jajka
- pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
Na maśle podsmaż posiekane pory. Kiedy zmiękną wlej śmietankę i gotuj, aż masa stanie się bardziej jednolita. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Nie dodawaj zbyt dużo soli, ponieważ ciasto dzięki serowi jest lekko słone.
W piekarniku rozgrzanym do 200 stopni upiecz pusty spód do tarty obciążony fasolą i przykryty folią aluminiową ). Powinno to zająć ok. 15 minut.
Do przestudzonej masy z porów wbij jajka i wymieszaj. Wyłóż ją na ostudzony spód i piecz kolejne 15 minut.
Niestety na mojej tarcie jest za mało masy, bo kupiłam 2 pory. Byłam pewna, że właśnie tyle jest w przepisie....
W oryginale są 4 pory i 400 ml śmietany, ale z mojej formy na pewno by się to wylało. Przypuszczam, że przepis z programu "Para w kuchni 2" jest na większą niż moja blachę więc podaję odrobinę zmienione proporcje dostosowane do 20 cm formy.
21.11
Mały dopisek do wczorajszego przepisu - dzisiaj ta tarta - nawet po odgrzaniu w mikrofali - smakuje dużo lepiej, czyli jest fantastyczna :-) bo 20.11 zaraz po upieczeniu - była po prostu smaczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz