18.12.2013

Kulki kokosowe

Składniki:
  • 2 żółtka ( z jajka rozmiar L ) ugotowane na twardo
  • 120 g cukru pudru
  • 40 g masła
  • 10 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki czeskiego rum ( tuzemak )
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • rodzynki do dekoracji
Ugotuj na twardo 2 jajka. Przekrój je na pół i wyjmij żółtka. Rozgnieć je widelcem.
Do żółtek dodaj resztę składników. Cukier koniecznie trzeba przesiać bo zostaną grudki w masie. Solidnie zagnieć. Nie przejmuj się tym, że masa klei się do rąk, tak ma być. Kiedy już wszystkie składniki równomiernie się rozprowadzą włóż masę na pół godziny do lodówki.
Chwytaj małe porcje ciasta i turlaj małe kuleczki. Kładź je na dużej tacy lub blasze. Na wierzchu ciastka wbij rodzynkę. Przygotowane kuleczki włóż ponownie do lodówki na pół godziny. Dopiero teraz możesz je przełożyć do pudełka i już nie zmienią kształtu.
Ulubione ciacha mojego brata. Trzeba je było przed nim ukrywać, żeby dotrwały do Wigilii - ale to było dawno temu.

Przepis na 40 kuleczek.

3 komentarze:

Gall pisze...

Zapraszam autora oraz czytelników do wzięcia udziału w konkursie świątecznym na najlepszą potrawę.

Szczegóły konkursu wraz z nagrodami (zapas przypraw) na stronie:

www.nps-mix.pl/konkurs

Gosia pisze...

Pycha, muszę wypróbować przepis, bo uwielbiam takie kokosowe słodkości, robiłam niedawno kokosanki wg,kuchni lidla, takie zwykłe i z czekoladą, pychota :)

Gabi pisze...

Smacznego. Proszę tylko nie przejmować się tym, że przy mieszaniu składników to jest maziowata masa. Po krótkim schłodzeniu będzie idealnie.