18.12.2013

Chleb razowy na zakwasie żytnim

Chlebek, który dzisiaj umieszczam powstał specjalnie na potrzeby stworzenia zakwasu na barszczyk. Upiekłam go 2 dni temu i od razu zrobiłam zaczyn buraczany, który już zaczyna pracować. Wcześniej zawsze używałam kupowanego chleba i efekty pojawiały się po 4-5 dniach czyli nie tylko w kwestii smaku domowy chleb jest górą.

Składniki
zaczyn:

  • 75 g mąki żytniej typ 1850
  • 75 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 150 ml ciepłej wody
ciasto właściwe:
  • zaczyn
  • 110 g mąki żytniej 1850
  • 80 g mąki pszennej 650
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 100 ml ciepłej wody
W misce wymieszaj składniki na zaczyn. Przykryj szmatką i odstaw na minimum 12 godzin w ciepłe miejsce ( u mnie 19 godzin ).
Cały uzyskany zaczyn użyj do stworzenia ciasta właściwego. Połącz go z mąkami solą i wodą. Zagnieć do uzyskania gładkiej kleistej masy.
Niedużą podłużną formę nasmaruj olejem i wysyp otrębami. Włóż ciasto i dokładnie rozprowadź lekko ugniatając powierzchnię. Przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 6 godzin w ciepłe miejsce.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz chlebek 45 minut. Po lekkim przestudzeniu wyjmij i ostudź całkowicie na kratce. 

Brak komentarzy: