31.12.2013

Podsmażany brokuł z sosem ostrygowym

Składniki:
  • 1 pełny kwiat brokuła
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 5 łyżek sosu ostrygowego
  • szczypta chili
  • sól
W związku z tym, że nie mam woka musiałam zmienić oryginalny przepis.

Brokuły podzielone w różyczki podgotuj 5 minut w osolonej wodzie. Dobrze odcedź i przestudź.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Podsmaż na złoty kolor.
Dodaj brokuły, wlej wino, sos i smaż do miękkości. Dopraw chili i solą.

Danie dla 2 osób.
Z książki - "Z kuchennej półeczki - Kuchnia tajska".

Brak komentarzy: