- 50 g masła
- 20 g mąki
- 300 ml zimnej wody
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- sól - ok. 1/2 łyżeczki
- biały pieprz
W miseczce utrzyj śmietanę, żółtko i sok. Dopraw solą i pieprzem. Do masy dodaj powoli 2-3 łyżki gorącego sosu energicznie mieszając. Wlej masę do sosu. Podgrzewaj ubijając na małym ogniu a następnie na dużym. Nie zagotuj.
Gotowy sos zdejmij z ognia. Wrzuć resztę masła - w małych grudkach. Już nie mieszaj.
Sos do gotowanych warzyw i ryb. Sam w sobie nie jest jakiś super smaczny, ale jadłam go ze smażoną rybą, ziemniakami i brokułami. Całość fantastyczna.
"Kuchnia francuska na co dzień i od święta" - Buczma, Bonik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz