06.01.2014

Sos batarde

Składniki:
  • 50 g masła
  • 20 g mąki
  • 300 ml zimnej wody
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • sól - ok. 1/2 łyżeczki
  • biały pieprz
W rondelku roztop połowę masła i wsyp mąkę, starannie wymieszaj na jednolitą masę. Wlej wodę i mieszaj podgrzewając na małym ogniu.
W miseczce utrzyj śmietanę, żółtko i sok. Dopraw solą i pieprzem. Do masy dodaj powoli 2-3 łyżki gorącego sosu energicznie mieszając. Wlej masę do sosu. Podgrzewaj ubijając na małym ogniu a następnie na dużym. Nie zagotuj.
Gotowy sos zdejmij z ognia. Wrzuć resztę masła - w małych grudkach. Już nie mieszaj.

Sos do gotowanych warzyw i ryb. Sam w sobie nie jest jakiś super smaczny, ale jadłam go ze smażoną rybą, ziemniakami i brokułami. Całość fantastyczna.

"Kuchnia francuska na co dzień i od święta" - Buczma, Bonik

Brak komentarzy: