Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 1 cebula
- 3 pomidory
- 2 parówki sojowe
- 1 łyżeczka łagodnej papryki
- 100 g ryżu
- olej
- sól
- pieprz
Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż na oleju. Wsyp słodką paprykę i dokładnie wymieszaj. Dodaj obrane ze skórki grubo posiekane pomidory oraz pokrojoną w dużą kostką paprykę i parówki posiekane w plasterki. Wlej 100 ml wody i wsyp ryż. Przykryj i duś tak długo, aż ryż i warzywa zmiękną. W razie konieczności dolej wody. Dopraw solą i pieprzem.
Przepis jest jak najbardziej węgierski tylko zamiast oleju powinno być ok. 80 g słoniny a zamiast parówki sojowej 100 g kiełbasy.
O tej porze roku najlepiej użyć pomidorów z puszki.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz