12.12.2013

Wegetariańskie leczo

Składniki:
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 cebula
  • 3 pomidory
  • 2 parówki sojowe
  • 1 łyżeczka łagodnej papryki
  • 100 g ryżu
  • olej
  • sól 
  • pieprz
Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż na oleju. Wsyp słodką paprykę i dokładnie wymieszaj. Dodaj obrane ze skórki grubo posiekane pomidory oraz pokrojoną w dużą kostką paprykę i parówki posiekane w plasterki. Wlej 100 ml wody i wsyp ryż. Przykryj i duś tak długo, aż ryż i warzywa zmiękną. W razie konieczności dolej wody. Dopraw solą i pieprzem.

Przepis jest jak najbardziej węgierski tylko zamiast oleju powinno być ok. 80 g słoniny a zamiast parówki sojowej 100 g kiełbasy.
O tej porze roku najlepiej użyć pomidorów z puszki.
Smacznego.

Brak komentarzy: