01.02.2014

Jabłka w cieście

A oto mój dzisiejszy deserek. Palce lizać.

Składniki:
  • 2 jabłka
  • 1 jajko
  • 70 ml wody gazowanej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 60 ml mleka
  • 120 g mąki krupczatki
  • szczypta soli
  • olej do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia
Zmiksuj wodę, mleko i jajko. Wsyp mąkę, sól i cukier waniliowy i ponownie wymieszaj.
Jabłka umyj i pokrój w grube plasterki ( ja nie obieram ze skórki ) i wytnij gniazda nasienne.
Poszczególne plasterki wrzucaj do ciasta i wyjmuj widelcem. Kładź na rozgrzany olej. Smaż, aż zrobią się rumiane. Układaj na ręcznikach papierowych ( albo jeśli mają być naprawdę babcine to lepiej nie - bo takie muszę ociekać niezdrowo tłuszczykiem ).
Wyłóż na talerzyki i oprósz cukrem pudrem. Można podać jeszcze z dżemem ...

Brak komentarzy: