A dziś właśnie odnalazłam częściowo napisany przepis - dobrze, że istnieje wersja robocza, bo inaczej nie dołączyłabym połowy potraw.
ciasto:
- 170 g mąki pszennej
- 100 ml letniej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 saszetka suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- kawałek cukinii
- wędzona makrela
- 50 g pieczarek
- kawałek żółtej papryki
- kawałek czerwonej cebuli
- oliwa
- sól
- parmezan
- 500 ml gęstego przecieru pomidorowego ( passata )
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 pełna łyżeczka ziół prowansalskich
- chili
- sól do smaku
Następnie przygotuj sos, żeby miał czas ostygnąć.
Na oliwie podsmaż kilkanaście sekund czosnek z chili. Wlej przecier pomidorowy. Podgrzewaj na małym ogniu aż zacznie gęstnieć, dopraw do smaku solą i ziołami. Odstaw do przestygnięcia.
Wszystkie warzywa umyj i pokrój - cukinię i pieczarki w plasterki, paprykę w paseczki.
Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Na blasze rozciągnij ciasto. Na nim ułóż kawałki papryki, cukinii i pieczarek. Na wierzch dodaj nieduże fragmenty porwanej makreli. Oprósz solą i pieprzem. Posyp parmezanem. Brzegi pizzy nasmaruj oliwą. Piecz 15 minut.
Przepis znaleziony i zmieniony - zufikowo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz