01.02.2014

Pizza z makrelą

A to danie, które jadłam w zeszłym miesiącu, a dokładniej przygotowując ciastka na święta - miało być szybko i dużo, bo jak zwykle nie miałam czasu.
A dziś właśnie odnalazłam częściowo napisany przepis - dobrze, że istnieje wersja robocza, bo inaczej nie dołączyłabym połowy potraw.


ciasto:
  • 170 g mąki pszennej
  • 100 ml letniej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 saszetka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
dodatki:
  • kawałek cukinii
  • wędzona makrela
  • 50 g pieczarek
  • kawałek żółtej papryki
  • kawałek czerwonej cebuli
  • oliwa
  • sól
  • parmezan
sos:
  • 500 ml gęstego przecieru pomidorowego ( passata )
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 pełna łyżeczka ziół prowansalskich
  • chili
  • sól do smaku
Na początek przygotuj ciasto - rozmieszaj drożdże w letniej wodzie z cukrem. Następnie połącz z mąką, solą i oliwą. Przygotuj elastyczne ciasto wyrabiając je ok 10-15 minut. Odstaw do wyrośnięcia.
Następnie przygotuj sos, żeby miał czas ostygnąć.
Na oliwie podsmaż kilkanaście sekund czosnek z chili. Wlej przecier pomidorowy. Podgrzewaj na małym ogniu aż zacznie gęstnieć, dopraw do smaku solą i ziołami. Odstaw do przestygnięcia.

Wszystkie warzywa umyj i pokrój - cukinię i pieczarki w plasterki, paprykę w paseczki.
Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Na blasze rozciągnij ciasto. Na nim ułóż kawałki papryki, cukinii i pieczarek. Na wierzch dodaj nieduże fragmenty porwanej makreli. Oprósz solą i pieprzem. Posyp parmezanem. Brzegi pizzy nasmaruj oliwą. Piecz 15 minut.

Przepis znaleziony i zmieniony - zufikowo

Brak komentarzy: