14.03.2014

Bułeczki pszenno-orkiszowe z ziarenkami

Składniki:
  • 420 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 opakowanie 7 g drożdży liofilizowanych
  • 400 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki sezamu 
  • 2 łyżki siemienia lnianego
Mąkę pszenną przesiej przez sitko, dodaj mąkę orkiszową, sól i nasionka. Wymieszaj.
W kubeczku połącz wodę, cukier i drożdże. Wlej do mąki i wymieszaj, wlej oliwę i wyrabiaj około 5 minut. Ciasto jest delikatnie kleiste.
Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Ja poszłam z psem na spacer na godzinę i po powrocie zabrałam się za kształtowanie bułeczek.
Całość ciasta trzeba ponownie przerobić. Odrywaj po kawałku i twórz coś co bardziej przypomina nieduży placek niż bułkę - po wyrośnięciu z bułki powstają piramidki, a z placka - bułka.
Dużo lepsze bułki powstają mi kiedy po prostu turlam kulki po blacie, a potem spłaszczam niż standardową techniką z rozciąganiem i składaniem - wtedy zawsze mi pękają.
Bułeczki ułóż na blasze posypanej mąką. Odstaw do wyrośnięcia - wystarczy czas potrzebny do posprzątania w kuchni po robieniu bułek i do nagrzania piekarnika :-)
Piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika ale zostaw je przynajmniej przez 5 minut, lepiej 10 na blasze. Wtedy dużo łatwiej je zdjąć, bo się "odkleją" od blachy.

Przepis z bloga vegarnkowo - zmieniony - na 8 bułeczek.


Brak komentarzy: