08.03.2014

Makowe kwiatki


Składniki: 
  • 150 g mąki pszennej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 15 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 50 g cukru pudru
  • żółtko
  • 100 g masła
do smarowania:
  • mak
  • białko
Zacznijmy od mojej mantry - wyjmij masło z lodówki, żeby lekko zmiękło - oczywiście znów o tym zapomniałam...
Mąkę wymieszaj z cukrem waniliowym i z solą. Dodaj cukier i masło. Wyrób na gładkie ciasto. Włóż do lodówki na 30 minut. Podziel na kilka części. Jedną z nich rozwałkuj i foremką wycinaj dowolny najlepiej symetryczny kształt. Ciasto pozostaw troszkę grubsze, żeby łatwo było przenosić wycięte formy na blachę. Pierwszą warstwę nasmaruj białkiem i posyp makiem. Kolejne wycięte ciastka nasmaruj na stolnicy białkiem i ułóż ja na tych posypanych wcześniej makiem spodem w dół. Najlepsze są 3 warstwowe - 4 warstwy ciężko rozgryźć, a dwie są mało makowe.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 min.
W ten sposób postępuj z całością ciasta.

Prawie :-) jak - "Świąteczne ciasteczka" Dr. Oetkera.
Upiekło mi się ok. 20 ( zbyt szybko znikały, żeby policzyć ) ciastek.

Brak komentarzy: