23.03.2014

Kasza manna z sosem z granatu

Składniki:
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli

sos:
  • 1 granat
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny 
Zagotuj mleko razem z solą i miodem. Dodaj kaszę. Stale mieszając doprowadź do wrzenia. Po ok 5 minutach całość ładnie zgęstnieje. Wtedy przełóż masę do salaterek.
Granata przekrój i usuń łyżeczką miąższ. Łatwiej to zrobić próbując "wywrócić" go na lewą stronę. Staraj się oczyścić owoc z całego albedo.
W garnuszku rozpuść miód, masło i sok. Dodaj pesteczki. Gotuj kilka minut do powstania jednolitej masy.
Na wierzchu kaszy ułóż sos, udekoruj miętą.
Fantastyczny zdrowy deser dla 2 osób.