Także dodatek soku ananasowego do nasączenia biszkoptów oraz sam ananas kompletnie zmieniają jego smak. Jest łagodniejszy więc zasmakuje nawet tym, którzy za kawą nie przepadają.
Składniki:
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
- 1/2 szklanki mocnego espresso
- 1/3 puszki ananasa w plasterkach
- 1/4 szklanki płynu z odsączenia ananasa
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 żółtka
- 250 g mascarpone
- 2 kieliszki amaretto
- kakao do dekoracji
Przygotuj kawę. Wymieszaj ją z "sokiem" ananasowym i amaretto. Przelej płyn na talerz i pojedynczo na krótki moment namaczaj w nim biszkopty. Uważaj, żeby nie stały się zbyt miękkie i nie zaczęły się rozpadać.
Ciastka od razu układaj w naczyniu - w moim przypadku tortownica - szczelnie wypełniając dno.
W misce wymieszaj mikserem zimne mascarpone na gładką masę.
W drugim naczyniu ubij na puszystą masę ciepłe ( w temp. pokojowej ) żółtka z cukrem - całość powinna mieć tylko lekko żółtawy kolor.
Do mascarpone powoli wlewaj masę jajeczną i delikatnie mieszaj. Kiedy już wszystko dobrze się połączy, wrzuć pokrojonego drobno ananasa i dokładnie rozmieszaj.
Masę przełóż na mokre biszkopty. Wierzch oprósz kakao - powinno być gorzkie, ale ja użyłam rozpuszczalnego kakao dla dzieci.
Naczynie przykryj folią spożywczą i włóż na kilka godzin do lodówki. Tego kroku nie można pominąć ponieważ ciężko będzie pokroić deser. Także smak jest dużo lepszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz