20.04.2014

Kuleczki chlebowe

Składniki:
  • 2 kromki razowego chleba
  • 1 cebula
  • woda - do namoczenia chleba, jak najmniej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju 
  • mąka pełnoziarnista
  • sól
  • pieprz
  • jajko

Chleb zalej wodą. Czosnek i cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju. Pieczywo odsącz i wymieszaj z jajkiem, smażoną cebulą i czosnkiem. Dodawaj po trochu mąkę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj małe kuleczki i włóż do gotującej się zupy lub bulionu. Gotuj około 7 minut.

Dodatek do zup - na przykład żurku. Zamiennik kiełbasy, klopsików itp.

"Dania wegetariańskie" T. Schindler


Brak komentarzy: