14.05.2014

Jarmuż z sosem z musztardy ziarnistej

Składniki:
  • 200 g jarmużu
  • łyżka masła
sos:
  • 1/2 cebuli
  • 1/4 anyżu gwiazdkowego
  • szczypta kardamonu
  • 1/2 liścia laurowego
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 3 łyżki wywaru
  • 1 łyżka 18% śmietany
  • 1 łyżka ziarnistej musztardy
  • 30 g masła
  • sól
  • pieprz
Na połowie masła podsmaż kilkanaście sekund rozbity w moździerzu anyż, kardamon i liść laurowy. Wrzuć posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli wlej ocet i podgrzewaj, aż się zredukuje. Następnie wlej wywar i ponownie go częściowo odparuj. Dodaj śmietanę, musztardę i masło. Zagotuj. Dopraw solą i pieprzem.

Ja użyłam paczkowanego jarmużu, który już był pokrojony więc wrzuciłam go po prostu do osolonego wrzątku. Gotuj 5 minut - aż liście zmiękną. Odcedź i dodaj masło. Wymieszaj i zalej sosem musztardowym.

Bardzo dobrze smakuje z gotowanymi ziemniakami i smażoną rybą.

Przepis z programu "Gary Rhodes w kuchni przez cały rok".

.

Brak komentarzy: