- 2 małe wędzone makrele lub 1 duża
- 1 duży ogórek gruntowy
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- 2 pomidory śliwkowe
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżka białego octu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 cebula dymka
- sól
- cukier
- pieprz
Ogórka pokrój w cienkie plasterki a pomidory w ósemki. Wrzuć do miski.
Rybę obierz ze skóry i ości i połącz z warzywami. Dodaj posiekaną drobno cebulkę.
Odsącz makaron i połącz z resztą składników.
Wszystkie składniki sosu wymieszaj w kubku i zalej sałatkę. W razie konieczności dopraw.
Przepis Pascala Brodnickiego w niewielkiej modyfikacji.
Sałatka jest błyskawiczna. Bardzo pożywna i pyszna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz