16.06.2014

Sałatka z makaronem ryżowym i wędzoną makrelą

Składniki:
  • 2 małe wędzone makrele lub 1 duża 
  • 1 duży ogórek gruntowy
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 2 pomidory śliwkowe
sos:
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 cebula dymka
  • sól
  • cukier
  • pieprz
Do dużej miski wsyp łyżeczkę soli i wrzuć makaron. Zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut.
Ogórka pokrój w cienkie plasterki a pomidory w ósemki. Wrzuć do miski.
Rybę obierz ze skóry i ości i połącz z warzywami. Dodaj posiekaną drobno cebulkę.
Odsącz makaron i połącz z resztą składników.
Wszystkie składniki sosu wymieszaj w kubku i zalej sałatkę. W razie konieczności dopraw.
Przepis Pascala Brodnickiego w niewielkiej modyfikacji.
Sałatka jest błyskawiczna. Bardzo pożywna i pyszna.


Brak komentarzy: