27.01.2015

Muffiny bananowo - czekoladowe


Na osłodę deszczowo - śnieżnego wieczoru jako dodatek do dobrej książki. Co najważniejsze pieczenie trwa 15 minut, a przygotowanie 5.

Składniki:
  • 3 bardzo dojrzałe banany = 300 g
  • 100 g oleju słonecznikowego
  • 2 jajka w rozmiarze L
  • 80 g brązowego cukru np. demerara
  • 175 g mąki pszennej
  • 50 g mąki razowej pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g gorzkiej czekolady
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. 
Banany rozgnieć widelcem i wrzuć do dużej miski. Dodaj jajka i wlej olej. Wsyp cukier.
Wymieszaj mąkę i sodę i połącz z masą bananową. Rozmieszaj na jednolitą masę.
Wkładając ją do foremek wypełniaj je do 3/4 wysokości.
Piecz około 15 min. 
Jak zwykle lekko przestudzone wyjmujemy z foremek na kratkę.
 
Przepis znaleziony na blogu - Lejdi of the house.
Oczywiście nie byłabym sobą gdybym się go trzymała dosłownie :-P
 
 

Brak komentarzy: