Składniki:
- 4 buraki
- 100 g sera blue np. rokpol
- 4 łyżki śmietany
- szałwia do dekoracji - ja użyłam suszonej
- sól
Buraki ugotuj w osolonej wodzie - około 2 godzin :-(
Ostudź je, obierz i przekrój na połowę. W razie konieczności zetnij ich spody, żeby stały stabilnie na blasze. Łyżeczką wyjmij środki - super działa łyżka do melonów, żeby powstały naczynka o grubych ściankach.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
W miseczce wymieszaj śmietanę z serem na grudkowatą masę. Wypełnij nią buraki. Wierzch oprósz szałwią. Piecz 10-15 minut.
Na zdjęciu w kwartecie z roszponką, sosem z suszonych grzybów i kaszą gryczaną.
Porcja dla 2 osób.

1 komentarz:
ciekawe danie :)
zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html
Prześlij komentarz