01.02.2015

Buraki nadziewane serem

Idealny niedzielny obiad - zdrowy, smaczny i pięknie wygląda.

Składniki:
  • 4 buraki
  • 100 g sera blue np. rokpol
  • 4 łyżki śmietany
  • szałwia do dekoracji - ja użyłam suszonej
  • sól

Buraki ugotuj w osolonej wodzie - około 2 godzin :-(
Ostudź je, obierz i przekrój na połowę. W razie konieczności zetnij ich spody, żeby stały stabilnie na blasze. Łyżeczką wyjmij środki - super działa łyżka do melonów, żeby powstały naczynka o grubych ściankach.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
W miseczce wymieszaj śmietanę z serem na grudkowatą masę. Wypełnij nią buraki. Wierzch oprósz szałwią. Piecz 10-15 minut.

Na zdjęciu w kwartecie z roszponką, sosem z suszonych grzybów i kaszą gryczaną.
Porcja dla 2 osób.


1 komentarz:

Magdalena Kuchaja pisze...

ciekawe danie :)
zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html