25.03.2015

Zapiekanka z ziemniaków

Danie potwierdzające regułę, że prostota - czasem - jest najlepsza - przepis z biedronkowej gazetki.
W wersji zmodyfikowanej - z tofu, w wersji dla męża - z boczkiem. I oba smakują. Na dodatek jest szybko, tanio i sycąco - czego chcieć więcej. Porcja miała być dla 4 osób, ale my za bardzo lubimy jeść - poza tym po treningu kalorie nie są ważne - mam nadzieję, że nie czyta tego żaden trener ani sportowiec :-P,  bo to oczywiście nieprawda.

Składniki:
  • camembert - ok.200 g
  • 400 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 100 g boczku lub 100 g tofu wędzonego
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • marynata do tofu - olej, przyprawa do kurczaka
Ziemniaki w łupinach podgotuj około 15 minut a potem pokrój w plastry.
Tofu pokrój w kostkę i włóż do zalewy - dokładnie wymieszaj.
Camembert pokrój w plastry.
Boczek pokrój w kostkę.
Piekarnik nagrzej do 190 stopni.

Patelnia bezmięsna:

Pokrojoną jakkolwiek - pysznie smakuje w wielkich kawałkach - naprawdę - cebulę podsmaż z tofu i ziemniakami.

Patelnia mięsna:
Jak wyżej, ale używamy boczek :-P

Kiedy już zawartość obu patelni pięknie się zrumieniła można doprawić i przełożyć do 2 naczyń żaroodpornych, przykryć serową pierzynką i zapiec przez 15 minut.

Dzisiejszy przepis sponsoruje słowo POKRÓJ......

z tofu