- 150 g kaszy gryczanej
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 150 g twarogu
- mąka pszenna razowa ok. 50-70 g
- olej
- majeranek
- sól czosnkowa
- chili w proszku
- sól
- czosnek niedźwiedzi
Ugotuj kaszę w osolonej wodzie i ostudź.
Cebulę pokrój drobno i podsmaż na odrobinie oleju.
W większej misce połącz rozdrobniony widelcem twaróg, kaszę, cebulę, rozbełtane jajka oraz przyprawy. Mąkę wsypuj stopniowo do uzyskania konsystencji gęstego ciasta - nie chcemy kleić kulek jak przy mielonych, ale nie może to być masa jak do placków ziemniaczanych. Dla pewności usmaż na gorącym tłuszczu 1 sztukę. W przypadku tych kotletów potrzebujemy mocno rozgrzanego tłuszczu do smażenia i delikatnego odwracania - inaczej się rozpadną, podobnie jak przy zbyt małej ilości mąki. Przesypanie mąki z kolei daje twarde, gumowe, suche i niezbyt smaczne placki.
Z tej porcji można uzyskać 12 kotletów.