22.03.2015

Kotlety-placki gryczane z twarogiem

Składniki:
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 150 g twarogu
  • mąka pszenna razowa ok. 50-70 g
  • olej
  • majeranek
  • sól czosnkowa
  • chili w proszku
  • sól
  • czosnek niedźwiedzi
Ugotuj kaszę w osolonej wodzie i ostudź.
Cebulę pokrój drobno i podsmaż na odrobinie oleju.
W większej misce połącz rozdrobniony widelcem twaróg, kaszę, cebulę, rozbełtane jajka oraz przyprawy. Mąkę wsypuj stopniowo do uzyskania konsystencji gęstego ciasta - nie chcemy kleić kulek jak przy mielonych, ale nie może to być masa jak do placków ziemniaczanych. Dla pewności usmaż na gorącym tłuszczu 1 sztukę. W przypadku tych kotletów potrzebujemy mocno rozgrzanego tłuszczu do smażenia i delikatnego odwracania - inaczej się rozpadną, podobnie jak przy zbyt małej ilości mąki. Przesypanie mąki z kolei daje twarde, gumowe, suche i niezbyt smaczne placki.

Z tej porcji można uzyskać 12 kotletów.