10.08.2015

Chłodnik ogórkowy

Chociaż nie jestem miłośniczką zimnego jedzenia, w takie upały nawet dla mnie to jedyne racjonalne rozwiązanie obiadowe - szybkie w przygotowaniu, bez gotowania i jeszcze chłodzi.


Składniki:
  • 3-4 ogórki gruntowe
  • 500 ml kefiru
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka koperku
  • sól
  • pieprz
  • kilka rzodkiewek do dekoracji
  • 2 jajka ugotowane na twardo

Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Przekrój na ćwiartki.
Do naczynia wlej kefir i dodaj pokrojonego w dużą kostkę ogórka - teraz zmiksuj.
Połącz z posiekanym koperkiem, pokrojoną w plasterki rzodkiewką oraz zgniecionym czosnkiem - dopraw solą i ewentualnie pieprzem. Wymieszaj i włóż do lodówki na minimum pół godziny.
Podawaj z jajkiem. Można serwować z kilkoma kostkami lodu, choć dla mnie lody ogórkowo czosnkowe to zbyt wielki hardcore.