25.06.2017

Chrupkie tofu

Przepis dla tych, którzy nie wierzą, że tofu może być chrupiące. Koniecznie musi być zjedzone zaraz po sporządzeniu, jeszcze gorące, potem staje się twarde i niesmaczne.
Nie ma nic gorszego jak niedoprawione tofu o smaku niczego, więc nie żałujcie przypraw. 

Składniki:
  • 200 g twardego tofu
  • skrobia kukurydziana z solą
  • sos sojowy
  • spora szczypta przypraw - ostra papryka, goździki, cynamon
  • cytryna do skropienia
  • olej
Tofu pokrój w drobną kostkę i wrzuć do miski z sosem sojowym i przyprawami. Dokładnie wymieszaj i odstaw na pół godziny.
Opanieruj w mące wymieszanej z solą - jakieś pół łyżeczki. Smaż na głębokim bardzo gorącym oleju, aż się zrumieni.
Skrop sokiem cytrynowym i smacznego.
Tutaj podane z ryżem i smażonymi warzywami. Ale może służyć także jako przekąska ... do piwa.


Brak komentarzy: