09.07.2017

Sernik z dynią

Zdrowe, lekko słodkie, soczyste i łatwe w przygotowaniu ciasto serniko-podobne.

Składniki: 
  • 200 g ricotty 
  • 200 g puree z dyni 
  • 50 g mascarpone 
  • 25 g mąki ziemniaczanej 
  • jajko 
  • 3 łyżki brązowego cukru 
  • 2-3 krople aromatu migdałowego lub łyżeczka naturalnego aromatu 
  • szczypta soli 
  • migdały w płatkach do dekoracji 
Dynię umyj, obierz i pokrój w duże kawałki. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Piecz 20 minut.
Dynię zmiksuj na gładką masę. Połącz z resztą składników i dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp wierzch migdałami.
Ja użyłam teflonowej blaszki do tarty więc nie potrzebowałam papieru. Piecz 40 minut.

Brak komentarzy: