11.10.2017

Ciasto francuskie z brokułem łodygowym i kozim serem


Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego 375 g
  • 1 roztrzepane jajko
  • 125 g miękkiego koziego sera
  • 100 g serka philadelphia
  • 1 ząbek rozgniecionego czosnku
  • 2 łyżki mleka
  • 200 g brokuła łodygowego ( ew. zwykłego )
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka uprażonych i posiekanych orzechów laskowych
  • zest z połowy cytryny
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozłóż ciasto na blasze, uformuj brzeg i ponakłuwaj widelcem, żeby zapobiec gromadzeniu się powietrza.
Nasmaruj delikatnie jajkiem i piecz 10-15 minut, aż się lekko zrumieni.
W międzyczasie zblanszuj przez 3 minuty brokuł. Odsącz, rozdrobnij i odstaw.
W niedużej misce wymieszaj: rozdrobniony kozi ser z serkiem, czosnkiem i mlekiem. Jeśli masz ochotę dopraw solą i pieprzem. Ja nie dodawałam.
Podpieczone ciasto nasmaruj masą serową, na wierzchu ułóż brokuł. Skrop oliwą i wstaw do pieca na kolejne 10-15 minut.
Po upieczeniu oprósz orzechami i skórką cytrynową.

Brokuł łodygowy smakuje w tej potrawie dużo lepiej. W ostateczności możesz użyć różyczki zwykłego brokuła.

Brak komentarzy: