15.10.2017

Pieczone awokado

Pożywne niedzielne śniadanko dla ożywienia codziennej rutyny.

Składniki:
  • 2 małe średnio dojrzałe awokado
  • 1 łyżka oliwy
  • sok z 1/4 cytryny
  • mąka i bułka tarta do panierowania
  • 1 jajko - do panierowania
  • sól
  • chleb na grzanki
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry lub harissa
  • jeśli masz ochotę pomidorki
  • garść pietruszki lub kolendry 

Awokado obierz i wypestkuj. Pokrój w paski. Oprósz solą i skrop cytryną.
W 3 miseczkach przygotuj rozbełtane osolone jajko, mąkę oraz bułkę tartą wymieszaną z posiekanymi ziołami, do panierowania.
Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180 stopni.
Na posmarowanej oliwą blasze ułóż awokado i piecz 10-15 minut, aż będą złociste i chrupiące.
3 minuty przed końcem na blasze ułóż chleb, jeśli masz ochotę na tosty.
Serwuj z jogurtem wymieszanym z pikantną pastą.


Brak komentarzy: