18.12.2017

Kluski marchewkowe

Składniki:
  • 300 g marchwi
  • 150 g tłustego twarogu
  • 150 g mąki + 50 g do podsypania
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 60 g tartego parmezanu
  • sól
  • kilka gałązek tymianku
Marchewki obierz, umyj i pokrój w plasterki lub kostkę.
W rondelku podgrzej oliwę z masłem, wrzuć marchew i podsmaż. Dolej odrobinę wody, posól i duś pod przykryciem, aż będzie miękka. Odrobinę przestudź i jeszcze ciepłą zmiksuj na gładką masę. Odstaw na 15 minut do lodówki.
Masę wymieszaj z  twarogiem, parmezanem i mąką. Wyrabiaj kilka minut, w razie konieczności podsypując mąką.
Formuj 2-3 cm kulki z dziurką jak w kluskach śląskich.
Wrzucaj do wrzącej, lekko gotującej się wody. Wyjmuj kiedy wypłyną.
W garnuszku rozpuść masło, wrzuć tymianek i podsmaż.

Kluski podawaj gorące z masłem i chrupiącym tymiankiem, oprószone parmezanem.

znalezione:"Twój Styl"
autor: Flavia Borawska

Brak komentarzy: