17.01.2018

Cykoria zapiekana z pomarańczami

Składniki:
  • duża łyżka masła
  • 4 cykorie
  • 8 ząbków czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 pomarańcza - sok z 1/2 + posiekana skórka / zest z całej pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka cydru
  • sól 
  • biały pieprz

Piekarnik rozgrzej do 160 stopni. Naczynie żaroodporne nasmaruj masłem. Połóż w nim przekrojone na pół cykorie.
Sok wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem, cydrem, miodem, rozpuszczonym masłem, solą i pieprzem. Polej cykorię. Piecz około godziny, bez przykrycia, odwracając 2-3 razy. Około 10 minut przed końcem posyp tymiankiem i skórką pomarańczową.


Brak komentarzy: