10.05.2012

Gulasz z fasoli

Składniki:
  • 100 g czerwonej fasoli
  • 100 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • śmietana 200g
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • cząber
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • kminek

Namocz fasolę ok. 4 godz i ugotuj w osolonej wodzie.
Rozgrzej olej i wrzuć posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli dorzuć pokrojone pieczarki i paprykę. Duś do miękkości pod przykryciem. Dodaj fasolę. Rozbełtaj mąkę ze śmietaną i koncentratem. Wlej do warzyw. Zagotuj. Dopraw do smaku.
Podawaj np. z kluskami śląskimi albo plackami ziemniaczanymi.