26.05.2012

Kapuśniak


Każdy kiedyś ma taki dzień, że poprzedniego wieczora zaszalał. Na drugi dzień, po fazie początkowej - ogólnej niechęci i niezdolności do życia - włącza mi się faza druga - zachcianki kulinarne. Są one zawsze z góry przewidziane - coś kwaśnego - w dziwnych ilościach zjadam marynowane śledzie, kiszone ogórki i inne. Tym razem na szczęście w lodówce był kapuśniak, który zawsze nabiera smaku po paru dniach, więc pisząc te słowa zajadam.
Jak wyleczyć kaca żołądka?! Kapuśniaczkiem...

Składniki:
  • 20 dag kapusty kiszonej
  • 20 g suszonych grzybów
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • kubek 400 g śmietany
  • 1 wcale nie drobno pokrojona cebula
  • olej
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 4 owoce jałowca
  • 6 ziaren pieprzu
  • 2 ziela angielskie
Podsmaż cebulę na oleju. Wrzuć do garnka kapustę i chwilę podsmażaj mieszając. Wlej bulion. Wrzuć grzyby i wszystkie przyprawy. Gotuj 15 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz śmietanę. W razie konieczności można dosolić ale raczej nie ma takiej potrzeby.