Każdy kiedyś ma taki dzień, że poprzedniego wieczora zaszalał. Na drugi dzień, po fazie początkowej - ogólnej niechęci i niezdolności do życia - włącza mi się faza druga - zachcianki kulinarne. Są one zawsze z góry przewidziane - coś kwaśnego - w dziwnych ilościach zjadam marynowane śledzie, kiszone ogórki i inne. Tym razem na szczęście w lodówce był kapuśniak, który zawsze nabiera smaku po paru dniach, więc pisząc te słowa zajadam.
Jak wyleczyć kaca żołądka?! Kapuśniaczkiem...
Składniki:
- 20 dag kapusty kiszonej
- 20 g suszonych grzybów
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- kubek 400 g śmietany
- 1 wcale nie drobno pokrojona cebula
- olej
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 4 owoce jałowca
- 6 ziaren pieprzu
- 2 ziela angielskie