30.05.2012

Kotleciki serowo-ziemniaczane

Składniki:
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 20 dag tłustego białego sera
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • sól 
  • pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Ugotuj ziemniaki. W międzyczasie podsmaż bardzo drobno posiekaną cebulę na maśle. Rozgnieć ziemniaki tłuczkiem do ziemniaków ( lub zmiel ) razem z serem. Ubij pianę z 1 białka z odrobiną soli. Do masy dodaj żółtko, mąkę, przyprawy, cebulkę. Porządnie wymieszaj. Uformuj kotleciki. Panieruj w bułce tartej. Smaż na oleju.

Z tej ilości masy jest 20 kotlecików.
Najlepsze są na ciepło zaraz po usmażeniu. Potem tracą smak i chrupkość.