3.05.2012

Placki ziemniaczane z tzatzikami

Niektórzy ściśle trzymają się przepisów i tradycji. Ja nie. Z różnym skutkiem. Czasem powstaje coś, czego zjeść się nie da. Innym razem jest pysznie, więc nadal eksperymentuję. Tym razem "fusion grecko polskie" w bardzo udanej wersji czyli placki ziemniaczane z sosem tzatziki.

Składniki:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Obrane ziemniaki utrzyj na tarce lub w robocie kuchennym ( drobne oczka ). Dodaj bardzo drobno pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, przyprawy i mąkę.
Wszystko wymieszaj. Można odstawić na 15 minut, pamiętając żeby posypać wierzch mąką, żeby masa nie zrobiła się szara. Smaż na gorącym oleju.
Tym razem jadłam je z sosem tzatziki. Oczywiście można podać je klasycznie ze śmietaną, ze skwarkami ( nie u mnie ) lub smażona cebulką.