24.05.2012

Risotto grzybowe

Risotto to z jednej strony dość eleganckie danie, z drugiej jest bardzo proste do wykonania. Ze świeżymi grzybami smakuje bosko, z mrożonymi jest tylko pyszne.

Składniki:
  • 30 dag grzybów mrożonych lub 50 dag świeżych ( użyłam mrożonych kurek i podgrzybków )
  • 200 g ryżu do risotto - arborio
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek
  • 30 g parmezanu 
  • 30 g masła
  • sól 
  • pieprz
  • 3 łyżki świeżo posiekanej kolendry

Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj pokrojony drobno seler. Kiedy zmięknie dorzuć grzyby. Jeśli są mrożone tylko je pokrój - w miarę drobno. Mrożone muszą być odsączone.
Wsyp ryż. Dokładnie wymieszaj, żeby dokładnie pokrył się tłuszczem i smaż 2-3 minuty. Zalej połową bulionu. Przykryj pokrywką i duś na maleńkim ogniu 30 minut. Potrawa musi być pod kontrolą. Kiedy bulionu ubywa należy go powoli dolewać. Zazwyczaj trzeba zużyć całe 0,5 l wywaru. 5 minut przed końcem wlej wino. Na koniec wrzuć masło i parmezan, oraz kolendrę i dokładnie rozmieszaj.
Risotto powinno mieć jednolitą kleistą konsystencję, ale nie papkowatą.