23.05.2012

Sos z grzybów mun

Składniki:
  • 25 g suszonych grzybów mun
  • 1 pęczek posiekanej cebulki dymki ( tylko szczypior )
  • 3 zgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sos:
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • 1 łyżeczka zmielonego kolorowego pieprzu
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Grzyby mun wrzuć do wody. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Odcedź na sitku i po ostudzeniu potnij w paski.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj w miseczce.
Rozgrzej olej i przesmaż przez moment dymkę i czosnek. Dodaj grzyby i smaż kilka minut.

Wlej sos i dokładnie wszystko wymieszaj. Duś kilka minut.
Sos ma słodko-kwaśno-ostry smak - idealny do makaronu ryżowego.