- 25 g suszonych grzybów mun
- 1 pęczek posiekanej cebulki dymki ( tylko szczypior )
- 3 zgniecione ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sos:
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka sosu chili
- 1 łyżeczka zmielonego kolorowego pieprzu
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Grzyby mun wrzuć do
wody. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Odcedź na sitku i po ostudzeniu potnij w paski.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj w miseczce.
Rozgrzej olej i przesmaż przez moment dymkę i czosnek. Dodaj grzyby i smaż kilka minut.
Wlej sos i dokładnie wszystko wymieszaj. Duś kilka minut.
Sos ma słodko-kwaśno-ostry smak - idealny do makaronu ryżowego.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj w miseczce.
Rozgrzej olej i przesmaż przez moment dymkę i czosnek. Dodaj grzyby i smaż kilka minut.
Wlej sos i dokładnie wszystko wymieszaj. Duś kilka minut.
Sos ma słodko-kwaśno-ostry smak - idealny do makaronu ryżowego.