- 35 g rodzynków
- 50 ml białego wina
- 250 g osączonej ricotty
- 2 żółtka
- 75 g cukru pudru
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka z 1 cytryny
- 20 g kandyzowanej skórki
mała tortownica lub blaszka do tarty 15 cm średnicy
Rodzynki namocz 30 minut w winie, następnie dokładnie odsącz.
Posmaruj masłem ścianki tortownicy lub blaszki do tarty i dokładnie oprósz kaszą manną.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Masę serową przelej na blachę. Piecz w środkowej części piekarnika przez 30 minut. Wyłącz piec i otwórz drzwiczki, ale ciasto na razie zostaw w środku. Kiedy przestygnie można je wyciągnąć i pokroić.
Jest lekko kwaskowate, ale i słodkie.
Z tej ilości składników idealne dla 2 osób - starcza na 15 minut :-).
W oryginalnym przepisie miało być jeszcze oprószone cukrem pudrem, ale moim zdaniem ciasto jest wystarczająco słodkie.