6.05.2012

Sernik z ricotty

Składniki:
  • 35 g rodzynków
  • 50 ml białego wina
  • 250 g osączonej ricotty
  • 2 żółtka
  • 75 g cukru pudru
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • 20 g kandyzowanej skórki

mała tortownica lub blaszka do tarty 15 cm średnicy


Rodzynki namocz 30 minut w winie, następnie dokładnie odsącz.
Posmaruj masłem ścianki tortownicy lub blaszki do tarty i dokładnie oprósz kaszą manną.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

W misce utrzyj żółtka i cukier. Dodaj serek, kaszkę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek ( serek można też przetrzeć przez sitko do miski ). Połącz z rodzynkami i skórkami z owoców i cytryny. Powstaje rzadka masa.
Masę serową przelej na blachę. Piecz w środkowej części piekarnika przez 30 minut. Wyłącz piec i otwórz drzwiczki, ale ciasto na razie zostaw w środku. Kiedy przestygnie można je wyciągnąć i pokroić.
Jest lekko kwaskowate, ale i słodkie.
Z tej ilości składników idealne dla 2 osób - starcza na 15 minut :-).
W oryginalnym przepisie miało być jeszcze oprószone cukrem pudrem, ale moim zdaniem ciasto jest wystarczająco słodkie.