6.05.2012

Zupa grzybowa

Jedna z moich najbardziej ulubionych zup. Lekko słodka i pożywna.

Składniki:
  • 40 g suszonych prawdziwków
  • 2 marchewki
  • 1 litr bulionu grzybowego
  • 150 g dowolnego makaronu - zazwyczaj używam świderków ( fussili )
  • 1 cebula
  • śmietana 18%
  • olej
  • sól
  • pieprz

Grzyby zalej niewielką ilością wody - tak, żeby były zakryte - i odstaw na 2-3 godziny.
Podsmaż drobno posiekaną cebulę na oleju. Dodaj marchewkę i smaż 3-4 minuty. Zalej bulionem i wrzuć grzyby ( używam ich razem z wodą, w której się moczyły ). Wsyp makaron do zupy. Gotuj do miękkości makaronu i marchewki. Dodaj śmietanę i przyprawy.
Pamiętaj, że zupa ze względu na makaron zgęstnieje po ostudzeniu.