6.05.2012

Zupa z kiszonego ogórka

Składniki:
  • 0,5 litra wody
  • 5 kiszonych ogórków ze skórką
  • warzywna kostka rosołowa
  • 2 ziemniaki
  • duży kubek śmietany do zup
  • sól
  • pieprz

Zagotuj wodę, wrzuć kostkę rosołową i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Po ich ugotowaniu wyjmij ziemniaki łyżką cedzakową. Do tej samej gotującej się wody wrzuć pokrojone ogórki. Gotuj ok. 10 minut. Zmiksuj ze śmietaną. Na koniec dodaj z powrotem ziemniaki.

Całe te ziemniaczane kombinacje wynikają stąd, że niestety w kwaśnej wodzie czas gotowania jest dużo dłuższy. Poza tym skrobia fajnie zagęszcza zupę. No i mamy kremową kwaśną zupę z kostkami ziemniaków :-)
Można też ziemniaków nie wyjąć i zmiksować całość - mniej lub bardziej dokładnie w zależności od pożądanej konsystencji zupy.