- 0,5 litra wody
- 5 kiszonych ogórków ze skórką
- warzywna kostka rosołowa
- 2 ziemniaki
- duży kubek śmietany do zup
- sól
- pieprz
Zagotuj wodę, wrzuć kostkę rosołową i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Po ich ugotowaniu wyjmij ziemniaki łyżką cedzakową. Do tej samej gotującej się wody wrzuć pokrojone ogórki. Gotuj ok. 10 minut. Zmiksuj ze śmietaną. Na koniec dodaj z powrotem ziemniaki.
Całe te ziemniaczane kombinacje wynikają stąd, że niestety w kwaśnej wodzie czas gotowania jest dużo dłuższy. Poza tym skrobia fajnie zagęszcza zupę. No i mamy kremową kwaśną zupę z kostkami ziemniaków :-)
Można też ziemniaków nie wyjąć i zmiksować całość - mniej lub bardziej dokładnie w zależności od pożądanej konsystencji zupy.