2.06.2012

Ratatouille

Składniki:
  • 2 cebule
  • 1 średnia cukinia
  • 1 bakłażan
  • po pół żółtej, czerwonej i zielonej papryki
  • 5 pomidorów
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • olej
  • zioła prowansalskie
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz ziołowy

Pokrój bakłażana w kostkę. Zasyp solą i zostaw na 30 minut. Po tym czasie opłucz go i osącz. Rozgrzej tłuszcz na dużej głębokiej patelni. Wrzuć posiekaną cebulę, następnie pokrojoną w dużą kostkę ( lub paseczki ) paprykę. Duś 5 minut. Kiedy zmiękną dodaj bakłażana. Po kolejnych 5 minutach wrzuć pokrojoną w cienkie plasterki cukinię. Cały czas duś potrawę pod przykryciem. Wlej ok. 100 ml wody z koncentratem. W międzyczasie pokrój pomidorki ( można je też obrać ze skórki, ale ja rzadko to robię ). Dodaj je na patelnię. Dopraw do smaku.
Zazwyczaj jem to danie z kuskusem, czasem z inną kaszą. Z chlebem, np. z grzankami też jest pyszne.