- 2 cebule
- 1 średnia cukinia
- 1 bakłażan
- po pół żółtej, czerwonej i zielonej papryki
- 5 pomidorów
- 80 g koncentratu pomidorowego
- olej
- zioła prowansalskie
- ostra papryka
- słodka papryka
- sól
- pieprz ziołowy
Pokrój bakłażana w kostkę. Zasyp solą i zostaw na 30 minut. Po tym czasie opłucz go i osącz. Rozgrzej tłuszcz na dużej głębokiej patelni. Wrzuć posiekaną cebulę, następnie pokrojoną w dużą kostkę ( lub paseczki ) paprykę. Duś 5 minut. Kiedy zmiękną dodaj bakłażana. Po kolejnych 5 minutach wrzuć pokrojoną w cienkie plasterki cukinię. Cały czas duś potrawę pod przykryciem. Wlej ok. 100 ml wody z koncentratem. W międzyczasie pokrój pomidorki ( można je też obrać ze skórki, ale ja rzadko to robię ). Dodaj je na patelnię. Dopraw do smaku.
Zazwyczaj jem to danie z kuskusem, czasem z inną kaszą. Z chlebem, np. z grzankami też jest pyszne.