22.06.2012

Zupa pieczarkowa po parysku

Składniki:
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 litra bulionu warzywnego 
  • 150 ml śmietany 36% 
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Posiekaj pieczarki w plasterki i podsmaż około 4 minut. Dodaj do nich sól, żeby szybciej się podsmażyły. Wlej rosół do garnka z pieczarkami. Następnie dodaj śmietanę i zmniejsz ogień do minimum. Gotuj całość przez 10 minut, po czym zmiksuj. Powstanie krem pieczarkowy. Dolej do kremu białe wino i dobrze wymieszaj. Dodaj sól i pieprz oraz gałkę muszkatołową.
Pamiętaj, że wino dodaje się po zmiksowaniu zupy.

Autor : Pascal Brodnicki ( z moją modyfikacją )


Brak komentarzy: