15.07.2012

Gulasz z boczniaków z kuskusem

Składniki:
  • 150 g boczniaków
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1/2 papryki
  • 2 łyżeczki zielonej pasty curry
  • 150 g śmietany 18% 
  • szczypta estragonu
  • olej
  • sól
  • szczypta kolorowego pieprzu utartego w moździerzu
  • kuskus - ilość wg upodobań

Zagotuj wodę na kuskus.
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż w małej ilości oleju. Wrzuć pokrojoną w drobne plasterki marchew oraz paprykę w kosteczkach. Kiedy warzywa zaczną tracić jędrność dodaj połącz je z rozdrobnionymi grzybami ( niezbyt mocno ). Wlej 50 ml wody i przykryj pokrywką. Duś aż warzywa zmiękną. W tym czasie połącz śmietanę, mąkę, przyprawy i pastę curry. Dokładnie wymieszaj. Dodaj do grzybów. Duś 5 minut od momentu kiedy się zagotuje, mieszając żeby mąka nie przywarła.
Przygotuj kuskus wg informacji na opakowaniu, zamiast soli można użyć vegety.

Brak komentarzy: