- 30 dag tłustego twarogu
- 3/4 szklanki mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- 3 łyżeczki masła
- 1 łyżka tartej bułki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki brązowego cukru
Zagotuj osoloną wodę. Zmiel twaróg. Dodaj mąkę, jajko i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Formuj "kolczaste" kuleczki ( jeżeli dodasz więcej mąki, kluski będą miały piękny kształt, ale będą twarde ). Wrzucaj do wrzątku. Gotuj 5 minut na maleńkim ogniu, licząc od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię.
Rozpuść masło, dodaj cukier i bułkę tartą. Poczekaj, aż bułka lekko ściemnieje i się przesmaży, wtedy dodaj cynamon.
Kluseczki podawaj od razu po ugotowaniu, polane sosem, bo potem kluski robią się gumowe.
Porcja dla 1 baaardzo głodnego człowieka lub 2 normalnych osób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz