14.07.2012

Kluski leniwe

Składniki:
  • 30 dag tłustego twarogu
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
sos:
  • 3 łyżeczki masła
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru

Zagotuj osoloną wodę. Zmiel twaróg. Dodaj mąkę, jajko i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Formuj "kolczaste" kuleczki  ( jeżeli dodasz więcej mąki, kluski będą miały piękny kształt, ale będą twarde ). Wrzucaj do wrzątku. Gotuj 5 minut na maleńkim ogniu, licząc od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię.
Rozpuść masło, dodaj cukier i bułkę tartą. Poczekaj, aż bułka lekko ściemnieje i się przesmaży, wtedy dodaj cynamon.
Kluseczki podawaj od razu po ugotowaniu, polane sosem, bo potem kluski robią się gumowe.
Porcja dla 1 baaardzo głodnego człowieka lub 2 normalnych osób.

Brak komentarzy: