8.07.2012

Lasagne z soczewicą

Składniki:
  • 12 płatów makaronu
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 400 g pieczarek
  • pieprz
  • sól
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 3 pomidory
  • sos beszamelowy
  • 150 g żółtego sera
  • olej

Namocz soczewicę przez 2 godziny, żeby smakowała najlepiej - zagotuj ją w wodzie, w której się moczyła. Wylej wodę i ponownie zalej zimna wodą. W ten sposób straci goryczkę. Posól. Gotuj 15 minut. Odcedź.
Na oleju podsmaż posiekaną cebulę, dodaj pokrojoną w plastry marchew. Smaż 3 minuty. Wrzuć pokrojone pieczarki. Posól, dodaj pieprz.
Duś 10 minut pod przykryciem. W międzyczasie obierz ze skórki pomidory i pokrój je. Dodaj do pieczarek. Na koniec wsyp soczewicę. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj sos beszamelowy.
Kiedy wszystko lekko przestygnie zaczynamy tworzyć zapiekankę.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Na dno naczynia wylej odrobinę sosu, połóż makaron, na to wyłóż farsz, polej sosem. Powtórz tę czynność 3 razy. Wierzch posyp tartym serem.
Piecz 30 minut bez przykrycia.

Brak komentarzy: