22.06.2013

Ryż z jabłkami z sosem budyniowym

Składniki:
  • 100 g ryżu białego
  • 3 jabłka
  • 200 ml mleka
  • szczypta cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki rodzynek
  • 50 g masła
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 żółtko
W osolonej wodzie gotuj ryż przez 10 minut.
Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach. Na patelni rozpuść masło. Wrzuć jabłka, cukier, cynamon i rodzynki. Podsmażaj, aż jabłka puszczą sok.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Wsyp osączony ryż a na wierzchu ułóż jabłka. Przykryj pokrywką i piecz 15 minut.
W kolejnym garnuszku podgrzej 150 ml mleka, w pozostałych 50 ml wymieszaj mąkę. Do gorącego mleka wlej mieszankę mąki i cukier waniliowy. Gotuj 5 minut. Następnie ostudź i wbij żółtko. Solidnie wymieszaj.
Zapieczony ryż wyłóż na talerz i obficie polej sosem.

Mocno słodkie i sycące danie.

Brak komentarzy: