8.08.2012

Kotlety z soczewicy

Składniki:
  • 100 g zielonej soczewicy
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 startego jabłka
  • mała bułka lekko namoczona w mleku
  • mąka dla uzyskania konsystencji kotletów
  • chili
  • kurkuma
  • majeranek
  • sól

Soczewicę wsyp do zimnej lekko osolonej wody. Zagotuj, odcedź i ponownie zalej zimną wodą. Posól. Gotuj około 15-20 minut na małym ogniu. Ten sposób likwiduje gorycz zielonej soczewicy.
Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę.
Po ostudzeniu soczewicę zmiel lub zmiksuj w blenderze razem z bułką, dodaj podsmażoną cebulę, jabłko, jajko, przyprawy. Jeżeli trzeba zagęść mąką, żeby móc uformować kotlety. Smaż na oleju.

Podawaj z makaronem z sosem włoskim i fasolką szparagową.

Brak komentarzy: