- 100 g zielonej soczewicy
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 1/2 startego jabłka
- mała bułka lekko namoczona w mleku
- mąka dla uzyskania konsystencji kotletów
- chili
- kurkuma
- majeranek
- sól
Soczewicę wsyp do zimnej lekko osolonej wody. Zagotuj, odcedź i ponownie zalej zimną wodą. Posól. Gotuj około 15-20 minut na małym ogniu. Ten sposób likwiduje gorycz zielonej soczewicy.
Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę.
Po ostudzeniu soczewicę zmiel lub zmiksuj w blenderze razem z bułką, dodaj podsmażoną cebulę, jabłko, jajko, przyprawy. Jeżeli trzeba zagęść mąką, żeby móc uformować kotlety. Smaż na oleju.
Podawaj z makaronem z sosem włoskim i fasolką szparagową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz