- 150 g ryżu do risotto arborio
- 200 ml wody
- 200 ml mleka 2%
- masło do smażenia
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 banan
- 1 cytryna
- 1/2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka miodu
- 200 g malin
- 3 łyżki miodu
Do rozgrzanego garnka włóż łyżkę masła, a następnie wsyp ryż. Podsmażaj przez około 5 minut czyli do momentu kiedy stanie się szklisty. Całość zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu do wyparowania prawie całej wody. Dodaj mleko i gotuj - stale na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Wsyp cukier waniliowy i trzcinowy, dodaj miód.
Gotuj do powstania „masy ryżowej” - al dente. Na koniec wrzuć drobno pokrojonego banana z sokiem z jednej cytryny. Zagotuj.
Gotowe risotto podawaj ciepłe z zimnym sosem malinowym.
Przepis z programu Spalony. Jak zawsze zmieniony....
Idealny deser do romantycznej kolacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz