13.08.2012

„Risotto” waniliowe z bananami i sosem malinowym

Składniki:
  • 150 g ryżu do risotto arborio
  • 200 ml wody
  • 200 ml mleka 2%
  • masło do smażenia
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 banan
  • 1 cytryna
  • 1/2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka miodu  
sos malinowy:
  • 200 g malin 
  • 3 łyżki miodu
Maliny włóż do blendera z miodem i zmiksuj.
Do rozgrzanego garnka włóż łyżkę masła, a następnie wsyp ryż. Podsmażaj przez około 5 minut czyli do momentu kiedy stanie się szklisty. Całość zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu do wyparowania prawie całej wody. Dodaj mleko i gotuj - stale na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Wsyp cukier waniliowy i trzcinowy, dodaj miód.
Gotuj do powstania „masy ryżowej” - al dente. Na koniec wrzuć drobno pokrojonego banana z sokiem z jednej cytryny. Zagotuj.
Gotowe risotto podawaj ciepłe z zimnym sosem malinowym.

Przepis z programu Spalony. Jak zawsze zmieniony....

Idealny deser do romantycznej kolacji.

Brak komentarzy: