Składniki:
- 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
- 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
- 2 łyżki posiekanej szalotki
- 3 łyżki estragonu
- 2 łyżeczki ziarenek pieprzu
- 2 duże żółtka
- 1/3 kostki rozpuszczonego masła
- letnia woda w miarę potrzeby
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu kajeńskiego
Wino, ocet winny, szalotkę, estragon i pieprz włóż do małego garnka.
Zagotuj aż wino odparuje i zmniejszy swoją objętość. Później odcedź przez sitko. Odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj wodną kąpiel ( dla niewtajemniczonych garnek z gorącą wodą, na który kładziemy drugi garnek / miskę z tym czymś co przygotowujemy ).
Do garnuszka wlej żółtka i mieszaj nad parą aż do momentu, w którym zgęstnieją i zrobią się bladożółte. Możesz wlać odrobinę wody, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Wtedy go z gazu i ciągle mieszając dodaj masło.
Na koniec wlej zredukowane wino. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.
Podawaj natychmiast.
Jak wygląda ten sos - możesz zobaczyć na ziemniaczkach. Jest trudny do zrobienia, ale bosko smakuje.
Przepis z programu Esencja smaku Emerila.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz