13.08.2012

Sos bearnaise

Składniki:
  • 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
  • 2 łyżki posiekanej szalotki
  • 3 łyżki estragonu
  • 2 łyżeczki ziarenek pieprzu
  • 2 duże żółtka
  • 1/3 kostki rozpuszczonego masła
  • letnia woda w miarę potrzeby
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu kajeńskiego

Wino, ocet winny, szalotkę, estragon i pieprz włóż do małego garnka.
Zagotuj aż wino odparuje i zmniejszy swoją objętość. Później odcedź przez sitko. Odstaw do wystygnięcia.

Przygotuj wodną kąpiel ( dla niewtajemniczonych garnek z gorącą wodą, na który kładziemy drugi garnek / miskę z tym czymś co przygotowujemy ).
Do garnuszka wlej żółtka i mieszaj nad parą aż do momentu, w którym zgęstnieją i zrobią się bladożółte.  Możesz wlać odrobinę wody, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Wtedy go z gazu i ciągle mieszając dodaj masło.
Na koniec wlej zredukowane wino. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.

Podawaj natychmiast.

Jak wygląda ten sos - możesz zobaczyć na ziemniaczkach. Jest trudny do zrobienia, ale bosko smakuje.

Przepis z programu Esencja smaku Emerila.

Brak komentarzy: