28.09.2012

Zupa dyniowo - marchewkowa


Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 kg dyni
  • 2 ziemniaki
  • 0,7 l bulionu
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • zielony pieprz
  • sól
  • natka pietruszki do dekoracji

Dynię obierz i wydrąż środek. Pokrój w kostkę. Obierz cebulę, marchew i ziemniaki. Pokrój je na małe kawałki. Przygotuj litr bulionu i do wrzątku wrzuć rozdrobnione warzywa. Gotuj do miękkości - około 20 minut. Garnek zdejmij z ognia. Zmiksuj zupę na gładki krem. Dodaj mleko kokosowe oraz przyprawy. Wierzch posyp natką pietruszki.

Przepis dodany do akcji  - SKARBY JESIENI W KUCHNI ALERGIKA.


Skarby Jesieni w Kuchni Alergika

Brak komentarzy: