11.09.2012

Sałatka z brokuła

Składniki:
1/2 dużego brokuła
2 pomidory
2 jajka ugotowane na twardo
2 ząbki czosnku
1 cebula
1/2 żółtej papryki
4 łyżki majonezu
sól
pieprz

Umytego brokuła podziel na różyczki. Wrzuć do gotującej osolonej wody na 10 minut. Odcedź i włóż na kilkanaście sekund do lodowatej wody. Odcedzonego przełóż do miski.
Pomidory pokrój w ósemki. Cebulę obierz i pokrój w półtalarki. Połącz brokuła, pomidory i cebulę. Dodaj paprykę pokrojoną w wąskie paseczki, jajka pokrojone w talarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec solidnie wymieszaj z majonezem.
Sałatkę trzeba zjeść do godziny po zrobieniu. Później wygląda i smakuje coraz gorzej.

Brak komentarzy: